Adventstijd op school

Adventstijd op school

De adventstijd begint ieder jaar, vier zondagen voor Kerstmis. 

 

Het woord advent komt uit het Latijn, van ‘Adventus’, dat ‘komst’ betekent. Het is de komst van het licht op aarde, waaraan de adventtijd vooraf gaat. Advent – tijd van hoopvolle verwachting, stilte na de stormen van de herfst. De stille tijd, waarin het groeiend kaarslicht symbolisch is voor het innerlijk licht dat het aardedonker kan overwinnen. Iedere Adventzondag ‘groeit’ het licht met een extra aangestoken kaars.

 

Op drie opeenvolgende maandag ochtenden wordt op school Advent gevierd. De vierde Advent valt in de Kerstvakantie. In de hal en in de grote zaal hangt een enorme Kerstkrans met daarin vier kaarsen. Na de ochtend opening in alle klassen worden de leerlingen genodigd naar de zaal te komen. Het is een indrukwekkende stoet leerlingen die in stilte en in het donker de trappen afkomen en in de hal met zang van de 11e en 12e klassen verwelkomd worden.

 

We vinden op school dit ritueel zó gewoon dat we soms de bijna magische waarde niet meer bevatten. Het is een onvergetelijk beeld – de combinatie van duisternis, een ademloos luisterende zaal met leerlingen, de liederen en het met (kaars) licht weer terugkeren naar de klas.

 

Iets om thuis over te vertellen…..

 

Deze advent vieringen vinden plaats tijdens de lesuren op respectievelijk de maandag of dinsdagochtend startend op maandag 4 december.