De IJskoningin: Hilarisch en spannend!

De IJskoningin: Hilarisch en spannend!

Wie deze voorstelling van de klas 10.3 geregisseerd door de ongeëvenaarde heer Oele niet heeft gezien, heeft de avond van haar leven gemist! Niet alleen werden we getrakteerd op heerlijk vermaak, maar ook leerden wij  de wijze les dat het leven het mooist is als de seizoenen elkaar mogen afwisselen!

Het verhaal van de IJskoningin draait om Kai die betoverd wordt door de IJskoningin als onderdeel van een vloek om op aarde de eeuwige winter te brengen. Zijn vriendinnetje Gerda gaat op reis om Kai uit de ijzige klauwen van de IJskoningin te redden en de wereld van de eeuwige winter. Daarbij krijgt ze hulp van allerlei excentrieke figuren!

Het toneelstuk is heel licht van toon. Het publiek wordt volop meegesleurd in het stuk. Niet alleen door de grappen en grollen van de veelal excentrieke personages die het stuk rijk is, maar ook omdat de personages ons letterlijk uitnodigen om mee te doen aan het stuk alsof we deel uitmaken van hun wereld. Wat we ook doen, natuurlijk! Zeker als de formidabele Tante Pik (Melissa en Danique) en Schooier (Sara en Yana) de dirigenten zijn.

De kleinsten onder ons doen zelfs ongevraagd mee. Vooral als de ijzig gemene IJskoningin Kai in haar macht probeert te krijgen. ‘Ga weg!’ roepen ze dapper tegen de gemene IJsheks! Gelukkig was er de de vrolijke Zonnegod (mooie stem van Gabe), die een leuke interactie had met het publiek om de kinderen op hun gemak te stellen.

Klas 10.3 speelt het stuk vol overgave. En heel wat kinderen blijken over komisch talent te beschikken! De droge Vidar, Joeri en Thomas waren als boeven dolkomisch! En niet alleen zij, maar ook hun companen Chef en Spierbal (mooi gespeeld door Annemijn/Nienke en Femke/Jolijn) en de Rooije die prachtig verwend gespeeld werden door Luna en Flien.  En wat te denken van de beren: Vette Beer en Vage beer. Ook zij kregen de lachers op hun hand!  

Een groot compliment verdient Josine die de Spinnar speelde het hulpje van de IJskoningin. Zij leidde het publiek op magistrale wijze door het stuk heen, als slinkse nar die o zo ontwapenend overkomt en je dan vervolgens meedogenloos in de luren legt. Hup naar de toneelacademie met dat kind!

En er waren er meer die hun schurken personages met satanisch genoegen neerzetten. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat Kolya als Koning Grijns er wel heel veel plezier in had om de arme Gerda aan de Spinnar te verkopen.

Eliza-Sophie speelde meesterlijk als de intelligente en onverschrokken Gerda. Iedereen kon zien dat zij veel vaker toneel heeft gespeeld! Nine, die haar oma speelde, was al even overtuigend. En Emiel was duidelijk in zijn element als Kai die zich gewillig als speelbal opwierp tussen al die sterke vrouwen om hem heen.

En wat te denken van de normaal zo bedeesde Lois, die als een bitch from hell iedereen de stuipen op het lijf joeg als de intens slechte IJskoningin! Zo’n transformatie is voer voor psychologen. Of is zij toch niet het bedeesde meisje zoals zij zich veelal voordoet?

Diep in de kelders van De Vrije School wonen een paar venijnige naaistertjes die daar hun eigen koninkrijk hebben van stoffen en garen en naalden en spelden. En die daar patronen weten te ontdekken die tot de mooiste gewaden leiden! Inderdaad: de kinderen zagen er schitterend uit!

Het licht werd verzorgd door de kinderen zelf. Met hun vele kleuren licht wisselden zij achteloos ijzige en warme paradijselijke landschappen met elkaar af op het mooie decor.

Klas 10.3 trakteerde ons op een geweldige avond met hun voorstelling: de IJskoningin. Ik raad iedereen aan om ook de komende voorstellingen van de andere klassen te bezoeken. De kaartjes zijn maar 2 euro en ik beloof u een onvergetelijke avond!

Michel Vecchi