Informatie voor leerlingen van groep 8 en klas 6

Kies voor een school waar jij helemaal tot bloei komt! ☼

 

Hey groep 8’er! 

 

Sta je op het punt om een nieuwe school te kiezen? Dan is dit hét moment om te ontdekken waarom De Vrije School Den Haag misschien wel dé plek voor jou is.  Bij ons kun je jezelf zijn, nieuwe dingen ontdekken en op een unieke manier leren. Lees snel verder en ontdek wat deze bijzondere school jou te bieden heeft!

 

Open dagen

Tijdens onze open dagen giert het van sfeer en gezelligheid in onze school. Leraren en leerlingen staan ouders en leerlingen te woord om al je vragen te beantwoorden. Neem een kijkje in de periodeschriften en kunstwerken van onze leerlingen, doe een longtest bij biologie, woon een scheikunde demonstratie en leef je uit in het schilderlokaal. Aan het einde van de dag ga naar huis met een goodiebag.

 

  • Op woensdag 5 maart 2025 vindt er een open middag plaats van 13:00 tot 16:00 uur en op zaterdag 8 maart 2025 een open dag van 10:00 tot 14:00 uur. Tot dan!

 

Meeloop middagen

Kom als groep 8’er de sfeer proeven op De Vrije School Den Haag. Ervaar hoe een middag in onze school eruit ziet en pak een proefles mee.

 

  • De meeloopmiddagen van 2025  zijn op dinsdag 11 en donderdag 13 februari van 13:30 tot 16:00 uur. De inschrijvingen hiervoor zitten helaas vol. We houden een extra meeloopmiddag om maandag 17 februari. Inschrijven hiervoor kan via deze link.

 

Masterclass periodeonderwijs

De vrijeschool onderscheid zich door ons periodeonderwijs. Periodeonderwijs houdt in dat je iedere ochtend een verdiepende en verbredende les op een vak volgt. Ben je benieuwd naar dit unieke concept? De Vrije School Den Haag biedt dit jaar een masterclass aan voor leerlingen uit groep 8/ de 6e klas om hiermee kennis te maken! In drie ochtenden, van 8:30 tot 10:00 uur, maak je kennis met ons periodeonderwijs en de leraren die dit geven. Dit is anders dan de meeloopdagen, waarbij je eenmalig een paar reguliere proeflessen volgt. Tijdens de masterclass ervaar je in drie ochtenden ons unieke concept en krijg je een realistische indruk van hoe ochtenden in de week er op de vrijeschool uitzien. Schrijf je nu hier in om op 18, 19 en 20 februari mee te doen.

 

 

Informatieavond ouders

  • Op 12 maart 2025 is er van 20:00 tot 21:30 uur een informatie avond voor ouders.

 

 

 

♥ Met hoofd, hart en handen
Naast de standaardvakken zoals wiskunde, Nederlands en aardrijkskunde, krijg je bij ons ook periodeonderwijs. Hier gaan we drie weken lang tijdens de eerste twee uur van de dag verder op een vak in en houd je je eigen schrift bij. Je krijgt volop de ruimte om je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Zo leer je de wereld niet alleen kennen met je hoofd, maar ook met je handen en hart.

 

♫ Een school met karakter
Onze school is meer dan een gebouw – het is een plek waar je je meteen thuis voelt. De karakteristieke ruimtes maken dat je hier graag bent. Ook buiten is het fijn, met veel natuur en groen.

 

☺Een warme en veilige omgeving
Bij ons draait het om meer dan alleen kennis. We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. De sfeer is vertrouwd en je wordt echt gezien. Onze leraren nemen de tijd om naar je te luisteren en je te begeleiden in jouw ontwikkeling. Je wordt aangemoedigd om jezelf te zijn en jouw unieke talenten te laten stralen. Via deze link zie je ons tevredenheidsonderzoek, waarbij veiligheid zeer hoog scoort.

 

Ben je klaar voor een school waar je je creativiteit kwijt kunt, waar je leert met hoofd, hart en handen en waar je deel uitmaakt van een warme, inspirerende gemeenschap?

Meld je dan aan voor De Vrije School Den Haag en ontdek een wereld vol mogelijkheden!

 

Durf jij te groeien en te worden wie je bent? ⇒

We kijken ernaar uit om jou te ontmoeten en samen op avontuur te gaan!

 

 

Download:

Aanmeldprocedure middenbouw (brugklas) 2025-2026

Hoe werkt het in de klas

Floortje Dessing in de podcast Waarde(n) van vrijeschoolonderwijs

Op het Waldorf100 Festival spraken Merel Boon en Jan Jaap Hubeek met Floortje Dessing.

Floortje Dessing vertelt over de kracht van het vrijeschoolonderwijs. In dit gesprek vertelt zij hoe dit haar gevormd heeft tot wie zij nu is. 

Luister hier de aflevering die ook te vinden is in de podcastserie Waarde(n van vrijeschoolonderwijs

Extra programma's voor havo/vwo en de nieuwe structuur

Twee extra programma's voor de havo/vwo stroom
Vanaf schooljaar 2024 - 2025 zullen we in de havo/vwo stroom twee extra programma’s aanbieden in de 7e en 8e klassen. 

 

Extra bètavakles
In 8 havo/vwo bieden we een blokuur bèta (science) aan. Dit programma wordt momenteel ontwikkeld door de bèta-sectie. Dit is een vakles naast de talen, wiskunde, kunst- en bewegingsvakken. Deze les wordt opgenomen in het reguliere lesrooster en zorgt voor een evenwichtiger aanbod in theorielessen, met de talen aan de ene kant en wiskunde en science aan de andere kant.


VWO+ programma (PILOT)
We willen de vwo-leerling extra uitdagen door een vwo+ programma aan te bieden. In de 7 vwo (7.1) klas komt het oefenuur Nederlands te vervallen en bieden we een minor aan. Leerlingen kunnen dan kiezen tussen DELF Frans, een wisselende minor (per kwartaal) of studietijd, want niet elke vwo-leerling kan en wil meer. We bieden het VWO+ programma aan 7 en 8 (8.1) tegelijk aan. Het VWO+ programma zal na het eerste kwartaal starten, zodat de leerlingen eerst kunnen landen.

 

 
Nieuwe structuur
Vanaf de huidige 7e klassen (start schooljaar 2023-2024) zitten de leerlingen in een nieuwe structuur. Hiervan zullen twee onderdelen zichtbaar verschillen van de leerlingen in klas 8 (2023-2024) en hoger.

 

De leerlingen blijven twee jaar bij elkaar in een mavo/havo klas of een havo/vwo klas, de zogenaamde verlengde brugklas. Dit wordt bij ons de middenbouw genoemd. Na deze twee jaar kijken we op welk niveau de leerling het best op zijn/haar/diens plek zit. Vanaf jaar 9 zitten de leerlingen in klas 9 mavo, 9 havo of 9 vwo en zij zullen tot het eindexamen, als de schoolloopbaan zonder hobbels verloopt, bij elkaar in de klas blijven.


De kampen en reizen zullen op een ander moment in het jaar plaatsvinden. Vanwege de sociale cohesie en pedagogische doeleinden, verplaatsen we de kampen naar het begin van het schooljaar. Voor de eerste drie leerjaren zal dit er zo uitzien:


7e klas: introductieweek

8e klas: (bosbouw)kamp begin schooljaar

9e klas: survivalkamp begin schooljaar

 

Over de kosten bij bijdragen voor het kamp zult u bij inschrijving en voor de zomervakantie geïnformeerd worden.

Vmbo basis kader

Het Maris College Waldeck biedt, na intensieve samenwerking met De Vrije School Den Haag, elementen uit het vrijeschoolonderwijs aan voor vmbo basis en kaderniveau. Aanmelden hiervoor loopt via het Maris College.