Over de school

Visie en uitgangspunten

De vrijeschool, gebaseerd op de ideeën van Rudolf Steiner, werd opgericht in 1919. Het doel van deze vorm van onderwijs is om de volledige ontwikkeling van een kind te ondersteunen: het denken, voelen en doen. De school helpt kinderen om zelfstandig, sociaal vaardig en verantwoordelijk te worden, in plaats van zich alleen te richten op het overdragen van kennis.

 

In elk mens is een bron van nieuwsgierigheid aanwezig. Daarom leren leerlingen in het voortgezet onderwijs van de vrijeschool kritisch en zelfstandig denken. Naast de reguliere vakken is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Dit gebeurt door een breed aanbod aan vakken, waarbij zowel intellectuele, praktische en sociale vaardigheden worden ontwikkeld.

 

Leerlingen krijgen de ruimte om verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces. De nadruk ligt op zelfontplooiing en samenwerking, waarin leerlingen leren hun eigen interesses te ontdekken. Tegelijkertijd is goede kwalificatie ook van belang en goede examenresultaten dus ook. Kennis en vaardigheden in de hedendaagse digitale wereld zijn ook integraal onderdeel van het vrijeschoolonderwijs.

 

In het voortgezet onderwijs van de vrijeschool komen enkele bijzondere onderdelen terug die het onderwijs uniek maken:

 

  • Periodeonderwijs: Leerlingen werken drie tot vier weken intensief aan één vak in de ochtend, zoals geschiedenis of wiskunde. Dit zorgt voor verdieping en focus.
  • Euritmie: Dit is een vorm van expressieve beweging die helpt om concentratie, coördinatie en zelfbewustzijn te ontwikkelen. Het ondersteunt zowel de fysieke als mentale ontwikkeling van leerlingen.
  • Muziek: helpt niet alleen bij de persoonlijke expressie, maar versterkt ook de samenhang tussen hoofd, hart en handen, net zoals de andere vakken in de Vrije School.
  • Kunst: Op de vrijeschool is het niet belangrijk om goed te zijn in kunst. Wij vinden creativiteit voornamelijk bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Kunst en creativiteit maakt het leren dynamischer en geeft meer verdieping aan de leerstof. Het gaat dus niet om technische vaardigheden of esthetiek, maar om een manier van leren die kinderen helpt zichzelf authentiek te ontplooien. 

Klik op link hier beneden als je meer informatie wilt over de oorsprong, visie en uitgangspunten van onze vorm van onderwijs. 

 

Download:

Visie en uitgangspunten
‘Hoe kan onderwijs de maatschappij met nieuwe krachten verrijken? Kijk niet naar kunnen en weten, maar naar wat er in aanleg in de mens aanwezig is.’

Over De Vrije School Den Haag

De Vrije School Den Haag werd in 1923 gesticht. Het was de eerste vrijeschool buiten Duitsland. De school groeide snel, zodat in 1929 het huidige gebouw aan de Waalsdorperweg kon worden gebouwd.

 

Hierbinnen krijgen momenteel ongeveer 700 leerlingen dagelijks les.

 

Onze leerlingen komen uit de stad en omstreken en van zowel vrije basisscholen als van reguliere (basis)scholen.

 

De Vrije School Den Haag staat open voor mensen van alle achtergronden en gezindten. Iedereen, ongeacht levensovertuiging of religie, is welkom op De Vrije School Den Haag.

 

De school kan leerlingen aannemen met een basisschooladvies: vwo, havo en mavo (vmbo-t).

 

Vrijeschoolonderwijs is door de overheid erkend onderwijs. Ons onderwijs voldoet aan de eisen die de overheid aan goed onderwijs stelt.

‘Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur’ (Plutarchus)

Inrichting van het onderwijs

De eerste twee jaar brugklas noemen we op de vrijeschool klas 7 en 8. Dit vormt de middenbouw.

De bovenbouw tot en met het eindexamenjaar heet klas 9 t/m 12.

Dit noemen we zo om de doorgaande lijn vanaf de basisschool te benadrukken. We hebben klassen voor vwo/havo, havo/vmbo-t en vmbo-t. De leerlingen hebben de eerste twee jaar dezelfde klassenleraar (vergelijkbaar met een mentor). In de bovenbouw krijgen zij twee nieuwe klassenleraren.

 

Voor elke leerling is er goede begeleiding. Lees daar hier meer over.

Scholenwijzer

 

In de Haaglanden-scholenwijzer of de VO-scholenwijzer kunt u onze school met andere vergelijken. Er staat ook een heldere korte introductie in van ons schooltype. Zie deze link voor meer informatie.

Download:

Uitgangspunten identiteit van vrijescholen

Voor algemene informatie over de vrijeschool: http://www.kiezenvoordevrijeschool.nl